Norsk Jordbærframavl løser akutte problemer!

Den forsinkede våren skaper utfordringer for årets framavl av norske jordbærplanter.

Produksjonen av eliteplanter av jordbær ved Sagaplant as startet i august 2012 med meristemskjæring av kjerneplantene av de jordbærsortene som skal leveres til jordbærplanteprodusentene våren 2013. Produksjonen blir lagt opp etter bestillinger og ønsket levering til hver enkelt produsent, ut fra når denne forventer våronnstart.

Kulde og store snømengder på øst- og sørlandet i år har forsinket våronnstarten og eliteplantene i Sagaplants veksthus blir da fort for store i forhold til ønsket kvalitet ved utplanting. Gråskimmelangrep har også lett for å oppstå når plantene blir for store og står tett i pluggbrett.

I samarbeid med kundene, forskere ved Bioforsk og UMB har vi funnet løsninger som eleminerer disse problemene. Vi bruker hekksaks og klipper av alt bladverk på hvert pluggbrett. Etter fjerning av bladmasse blir plantene sprøyta med soppmiddel. Denne operasjonen vil i flg. plantefysiologene ved Bioforsk/UMB sette jordbærplantene noen uker tilbake. Det vil deretter dannes nytt bladverk som gjør plantene utplantingsklare på 2-3 uker, uten at dette går utover danningen av utløpere, som er eliteplantenes oppgave.

Vi mener at dette er et eksempel på godt samarbeid i norsk framavl av jordbærplanter, hvor den norske modellen viser at den fungerer i praksis og løser akutte problemer som oppstår på grunn av uforutsette hendelser som for eksempel vær og forsinka våronnstart.

Kommentarer

Bli den første til å kommentere